omexon institut eksjö aPRIL -22Tisdagen den 26 april 2022 invigdes Skandinaviens första Omexom-institut i Eksjö
Det blir Omexoms tolfte institut i världen, med motsvarigheter i bland annat Tyskland, Brasilien, Nya Zeeland och Nederländerna. Två liknande Omexom-institut är under förberedelse i Norden, ett i Finland och ett i Norge.

Omexom Institute kommer att erbjuda montörer, tekniker, platschefer, tekniska planerare och projektledare en omfattande katalog av teknisk utbildning, allt från ESA-utbildning till AMS och praktisk ellära.

Till institutet I Sverige hade man några alternativ till hur man skulle utrusta miljön. Valet blev en helhetslösning från Modern Elmiljö. Både övningsutrustning och arbetsbord anpassat för sina behov. Arbetsbordet man nu har, är utvecklat för att kunna bedriva både teoretisk och praktisk utbildning på samma yta.

Vi pratar med Mattias Hällerå som är ansvarig för utbildningen. Vad får de ut av den nya utrustningen?       ”…Det vi får av övningsmaterialet är visualisering. Framför allt något så enkelt som att förstå hur en strömtång fungerar…det är viktigt vid jordförbindelsemätning. Det spelar ingen roll hur många teorilektioner man använder så blir det inte samma effekt, som att göra det praktiskt. En annan sak är hur en osymmetrisk last uppträder på primär och sekundärsidan av en distributionstransformator. En annan sak vi lägger stor vikt vid är att visa nollpunktens betydelse i elnätet”

Vi frågar hur det gått att inte ha någon teorisal? ”Vi har kört mycket teorilektioner runt bordet och vi har en TV i anslutning till det. När vi lägger igen locken och gör plana ytor på bordet kan vi också göra helt andra övningar där. Det var bra att vi inte skaffade vanliga konferensbord..” säger Mattias.

Man planerar att utveckla utbildningen vidare med verkliga installationer utomhus. Dessutom har lokalerna nu byggts ut så man får även en renodlad teorisal till sitt förfogande

"...BRA ATT VI INTE SKAFFADE VANLIGA KONFERENSBORD..."


Vår kommentar blir: En helhetslösning kan göra nytta. Det är roligt att se att ett anpassat bord kan bidra till en effektiv utbildning även om utrymmet är begränsat.